GET IN TOUCH:

CONTACT US:

© 2006 - 2019 from [in] form, LLC

 

Broadway Bistro

Location: Providence, RI

 

Completed: 2012

Program: Bar​, Restaurant Outdoor Seating​

Project Team:

Jason Wood, Adrienne Wood, Joshua Ingold

Photographer: FIF

Phase 1 of the project included the design, fabrication, and installation of 120 sf of polished concrete counters in the new bar expansion of Broadway Bistro on Providence's West Side. The counters are formed using high-gloss formica concrete molds, resulting in a variegated surface in opposition to the uniform surface that one gets when smoothing concrete by means of a grinder. The imperfections of the surface are what gives the concrete counters their character.

Phase 2 of the project involved the fabrication of seasonal, semi-permanent outdoor seating for Broadway Bistro restaurant. The chef/owner requested an al fresco dining area that was unlike the typical outdoor cafe seating in Providence. Because Providence was fairly new to al fresco dining, we had to work with the City's five-foot constraint from the building facade as well as a seasonal break down requirement. The result is a series of steel and mahogany two and four top tables and benches.  The horizontal surfaces fold and flatten during the winter stowaway season, and become part of the building's facade. Herbs for the restaurant are planted against the building, while larger draping annuals are planted along the street side. During the winter months, the planter boxes are moved inside the restaurant and nest within a deep sill in the south facing storefront windows.